2013. november 18., hétfő

Minden ember élete

Minden ember élete lehetőség egy csodára. Egy olyan csodára, amely csakis a miénk, amely boldoggá, elégedetté és kitartóvá tesz bennünket, akkor is, ha már minden kötél elszakadt, akkor is, ha már rég vége annak a bizonyos pillanatnak, amikor a csoda megtörtént. Nem könnyű! Sokan csak álmodoznak arról, hogy ez majd valamikor megtörténik velük, vannak olyanok is, akik az anyagi és a testi örömökben vélik felfedezni ezt. Az igazi csodák az emberek lelkében történnek, amikor minden rossz elhallgat, és belül képesek vagyunk egymásnak boldog perceket, pillanatokat szerezni egy-egy jó szóval, egy-egy jó gesztussal.
            Rácz Lászlóné Csilla tanárnő az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolában tanít mint magyar-, történelem- és némettanár. Iskolájában számtalan rendezvényt szervezett már, melyeket később nem csak iskolája színe előtt, de városuk, Encs polgárai előtt is előadott a vállalkozó kedvű diákjaival. Iskolai elfoglaltságai mellett tagja az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesületnek, mely Abaúj történelmével, kultúrájával és hagyományaink ápolásával foglalkozik. Az egyesület versenyeket szervez, amelyeken a diákok Abaúj történelmének témájában adnak számot tudásukról. Az egyik négy évvel ezelőtti versenyen csapattársunk, Mikola Gergely is részt vett mint Csilla tanárnő egyik felkészített diákja.
            Az  egyesületi munka mellett Rácz Lászlóné Csilla tanárnő szervezi az encsi Wass Albert- felolvasásokat, melyek fontos mozzanatai annak, hogy ne felejtsük el: mi egy ezeréves nemzet részei vagyunk, már milliók áldozták életüket hazánkért, és nekünk emlékeznünk kell azokra, akik meghozták ezt az áldozatot. Adjunk hálát az égnek, hogy a Kárpát-hazába születtünk, és ilyen hősi múlttal rendelkezünk. Tanárnő három legfontosabb közösségi elfoglaltsága mellett részt vesz adománygyűjtésekben, német szakos tanárként segítséget nyújt, ha valakinek írásbeli vagy szóbeli tolmácsolásra van szüksége.
            Azért választottuk Őt példaképünknek, hősünknek, mert Ő maga is egy igazi csoda. Egy olyan ember, akin az látszik, hogy soha és semmitől sem törik meg, egy olyan ember, aki nem sajnálja az időt és a fáradságot, ha mások közérzetéről és sorsáról van szó, egy olyan ember, aki csodát tud tenni, hogy tesz másokért, mert jót tenni sohasem késő. Türelme és odaadása hivatásában és a közösséget segítő, összekovácsoló feladataiban példa értékű. Persze még ő is elfárad néha, de mellette állnak családtagjai, akik segédkeznek neki mindenben.  Tanárnőnek köszönhetjük azt, hogy „kinyitotta a szemünket” a világra, és több oldalról vizsgáljuk az eseményeket.



Akcióterv

                2014 februárjában 5. alkalommal ismét megrendezésre kerül a 25 órán át tartó Wass Albert – felolvasás, ahol nemzetünk íróinak és költőinek műveit olvashatja fel, akár az arra betévedő vendég és a szemlélődő is. A rendezvény helyi főszervezője Rácz Lászlóné Földesi Csilla tanárnő, akit mi hétköznapi hősünknek tekintünk a tevékenysége miatt. Tagja az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesületnek, mely különböző rendezvényeket szervez, többek között versenyeket és találkozókat az Abaújban élő diákok számára is. Jövőbeli terveiben szerepel, hogy a Wass Albert – felolvasást rendszeresen látogató, kitartó résztvevőit személyre szóló videóval ajándékozza meg. Az akciótervünk részeként mi fogjuk ezeket a felvételeket szerkeszteni, vágni és kiírni a jövő év elején DVD-re. A Kurucok csapatkapitánya, Mikola Gergely, a felolvasást hirdető meghívót tervez, melyet plakát és szórólap formájában fogunk terjeszteni a lakóhelyeinken: Encsen, Forrón, Hejcén, Ináncson. Ezzel a célunk az, hogy minél több emberhez eljusson a rendezvény jó híre. A Wass Albert – felolvasás technikai feladatokkal is jár, melyben csapatunk tagjai segítséget nyújtanak, amely az alábbiakból áll: Különböző Wass Albert – felolvasás helyszínei közötti élő kapcsolás megvalósítása Skype-n keresztül. A 25 órás felolvasás felvétele is komoly technikai gyakorlatot kíván, így Szarka Gergely csapattársunk elviszi a felszerelését, ami több kamerából, keverőpultból, mikrofonokból áll. Ezeket fel tudjuk használni a rendezvény ideje alatt. Horváth Máté fényképezőgépével pillanatképekkel örökíti meg a felolvasás eseményeit. A Városi Művelődési Ház kistermének díszítésében és a dekorációk készítésében is segédkeznek a Kurucok csapatának tagjai. A rendezvény alatt mi is felolvassuk a kedvenc könyveinkből kiemelt részeket, kedvelt verseinket.
                Az utóbbi rendezvényen köztünk élő költők, írók jöttek el. Egyikük, Cseppely Zsuzsanna a következő szavakat írta az encsi felolvasásról, ezekkel zárnám az akciótervet, biztatásképp:
                „Gondoltam: felolvasunk, verselünk annak rendje és módja szerint, de ennél sokkal több történt. Elkezdtünk megnyílni egymás felé és a türelem, az odafigyelés az idő késztette rohanást elfeledtette velünk. És valóban mintha egy mennyországi kávéházban ültünk volna, ahol a szeretet, a hovatartozás oly természetes, ahol a gyökérből új élet kél, ahol az ember hisz és remél, ahol az igazság, az igaz szó mindennél fontosabb, ahol az önös érdek elveszti szerepét, mert az ember nem hogy ember lesz újra, de felölti a szeretet köntösét!”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése